Lussekatter

Tid for julekos, Lussekatter er ikke bare for 13.Desember, men perfekt for hele året.

Ingredienser

  • 150 g meierismør
  • 5 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • 1 g safran
  • 150-200 g sukker
  • ½ ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 12 dl hvetemel (ca.)
  • 1 stk sammenvispet egg
  • 1 dl rosiner

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør og tilsett melk. Ha i safran og sett til side en stund. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av melkeblandingen.
  2. Bland i resten av væsken.
  3. Rør i mel, kardemomme, salt og sukker. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det, det gjør gjerne jobben enklere.
  4. La deigen heve under et klede eller plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter til 1 time.
  5. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20-25 biter. Form ulike lussekatter som du selv ønsker, ingen grenser.
  6. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede eller plast på et lunt sted i minst 20 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
  7. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner om ønskelig. Stek midt i ovnen i 6 – 8 minutter eller til de blir gylne. 
Relaterte oppskrifter