Melbu Kaviar

Fra Sortland i Nordland

Kniv og gaffel

Fremstilt av førsteklasses råstoff fra de arktiske havdyp utenfor Lofoten og Vesterålen. Røket på tradisjonelt vis.

Det skriver seg helt tilbake til 1933 da Sigv. C. Rysst utvidet sitt anlegg på Melbu med et røykeri. Sønnen Steinar Rysst, begynte i firmaet samme år, og med utgangspunkt i en gammel, hemmelig familieoppskrift startet de produksjon av kaviar fra sukkersaltet og røkt torskerogn.
På kort tid ble kaviaren en stor suksess, og Rysst-brukets hovedbeskjeftigelse. De små boksene med Rysst kaviar ble fast inventar på frokostbordene over hele Nord- Norge, og fant veien sørover med utvandrende hadselværinger.

I 1974 var tiden kommet også for Rysst anlegget, da fortsatt tilvirkning og kaviarproduksjon var avhengig av store investeringer for å tilfredstille nye hygienekrav. Etter denne situasjonen valgte Steinar Rysst å selge etter 40 år i bransjen. Rysst – anlegget fikk i stedet bli landstasjon for tre av Melbus fiske skippere. Rysst tok vare på den hemmelige oppskriften og vurderte å fortsette kaviarproduksjonen i andre lokaler. Rysst kaviaren var imidlertid en saga blott, til manges store sorg.

Kaviaren fra Melbu hadde hatt så mange tilhengere at en annen fiskematprodusent på Melbu satset på å utnytte savnet til å lansere sin egen Melbukaviar.

Egil Johansen hadde startet Melbu fiskematkjøkken i 1956 og drevet både produksjon av både fisk og kjøttvarer.
I 1981 begynte Egil å eksperimentere for å finne den beste oppskriften på en kaviar. En kaviar som kunne fylle tomrommet etter Rysst-kaviaren.
Johansen måtte bruke flere hundre kilo med sukker saltet torskerogn før han nådde målet sitt.
I 1982 hadde kaviaren fått riktig smak, farge og konsistens. De første vareprøvene ble nå sendt ut i markedet.

Den nye Melbukaviaren ble en umiddelbar suksess.
Det måtte raskt produseres betydelige kvantum for å dekke etterspørselen. Grossister i landsdelen registrerte at de få kaviarboksene de fikk, nærmest ble revet bort, og de sloss snart for å få større del av produksjonen fra Melbu.
Jon Bottolfsen AS hadde bedt om å bli enedistributør på hele det norske markedet, og en svensk storgrossist hadde bedt om enerett for det svenske og finske markedet. Grossisten Håko i Harstad solgte 60 kartonger med Melbukaviar i uken, og mente han enkelt kunne solgt det dobbelte. En delikatessegrossist i Drammen sørget for at kaviaren vant flere tilhengere i Oslo-området enn produksjonen på Melbu kunne tilfredstille. Daglig fikk Johansen telefoner av fortvilte kjøpmenn og forbrukere, fra Horten i sør til Alta i nord, som ikke fikk dekket sitt kaviarbehov.

Adresse:
Rådhusgata 20, 8400 Sortland

Hjemmeside:
https://melbukaviar.no/

 

Godt Lokalt

med kjærlighet til lokal og kortreist mat.

Finn en av våre medlemmer

Vi er 9 samarbeidende grossistbedrifter,
alle solid lokalt forankret i sitt distrikt.

Iskremgarden